Hawaii 2016

A trip through paradise

Mahalo Hawai’i

Als ik dit intik, zitten we in de Delta Sky Lounge op het vliegveld van Seattle. Het eerste deel van de reis zit erop. En wat een reis!
Voordat we vertrokken hadden we nog de hele vrijdag om ons te vermaken. En we besloten een paar dagen gelden al om nog een rondje te gaan golfen. Dus op tijd opstaan, zodat er ook op tijd konden beginnen. Het idee daarachter: in de ochtend is het wat koeler. Nou , wie dat verzonnen heeft…
Net als op Maui is alles prime geregeld

Lees meer

Cultuur snuiven en met dolfijnen snorkelen

Morgen vliegen we helaas terug. Een fantastische reis zit er dan op. Maar het is nog niet zover want er zijn nog wat hoogtepunten te beleven. Vandaag was de bedoeling om cultuur te gaan snuiven. Als eerste staat op de planning het bezoeken van een oud Polynesisch dorp, om te kunnen kijken/leren hoe ze vroeger leefden. Daarna gaan we hiken naar het monument voor Captain Cook. En we sluiten de dag af met wat snorkelen in de baai van het monument.

Lees meer

Sterren kijken op Mauna Kea

Er waren een paar dingen die ik graag wilde doen op The Big Island. Natuurlijk lava kijken. Nou, dat is erg goed gelukt. Een ander ding dat hoog op de lijst stond: ‘stargazen’ op Mauna Kea. Sterrenkijken dus. Dat staat voor vandaag op de agenda, samen met het rijden van de Saddle Road. Deze weg loopt dwars over Hawai’i heen. Van de westkust (nou ja, bijna) tot aan Hilo aan de andere kant van het eiland.

Lees meer

Dolfijnen, Mangoesten en ezels: een trip door het noorden van Hawaii

Vandaag weer op pad. We gaan het noorden van Hawaii bekijken. Wij zitten zelf in Waikoloa, dat is in het district Zuid Kohala. We rijden vandaag vooral door Noord Kohala. Onze omgeving is een beetje apart: zover je kunt kijken zie je lava velden, soms met begroeiing ertussen. En Waikoloa is net een oase: groen, palmen, enz. We zijn benieuwd hoe dat in het Noorden is.

Lees meer

Rob

Opstaan. Luieren. Ontbijten. Rondhangen. Zwart zandstrand. Snorkelen. Wegbranden in 34º. Kona bekijken. Afkoelen met een shake. Zwembad. Afkoelen. Op de ligbedden in slaap vallen. Douchen. Diner. Niks doen.

Morgen een nieuwe dag

Lees meer

Op naar de westkust van Hawaii

Vandaag verlaten we Vulcano National Park en rijden we naar de westkust van Hawaii, om daar in te trekken in het laatste appartement van onze reis. Hier gaan we nog een weekje verblijven.
Voor we vertrekken doen we alles in slowmotion. Rustig opstaan, lezen wat er in de wereld is gebeurt terwijl wij sliepen, ontbijten, lekker op onze lanai hangen in de ochtendzon, enz. Maar uiteindelijk pakken we alles in en vertrekken we. Wel met wat tegenzin, want dit cottage was fantastisch om te blijven!

Lees meer

Indrukwekkend Volcano National Park

Het zit niet altijd mee: gaan we op walvishaai expeditie naar de Malediven, stormt het twee weken en zien we geen walvishaai. Gaan we naar Glacier National Park: missen we een hoop vanwege de mist. En zo gaat er nogal eens iets niet zoals je hoopt. Vandaag was dat anders !
We zitten in Volcano National Park dus vandaag gaat het over vulkanen en lava. We beginnen de dag in het visitor center, om wat info te krijgen over mogelijke hikes, waar we lave kunnen zien, etc. We luisteren eerst naar een verhaal van een ranger over het ontstaan van vulkanen en Hawaii in het bijzonder.

Lees meer

Bye Maui, hallo Hawai’i !

We hebben een geweldig verblijf gehad op Maui. Zonsopgang bovenop  een vulkaan, epische tourtochten gemaakt door fantastische landschappen, lekker geluierd aan de mooiste stranden, golf gespeeld op een topbaan, enz. Maar ja, aan alles komt een eind en ook aan ons...

Lees meer

Golf op Hawaii: net niet hetzelfde als in Nederland

Vorige jaar op Vancouver Island besloten we om te leren golfen. Zodat we thuis wat vaker actief bezig zijn, maar vooral zodat we op vakantie af en toe eens een balletje kunnen slaan. Zo gezegd, zo gedaan. En vandaag is dan de eerste keer dat we dat plan daadwerkelijk gaan uitvoeren.
De banen op Maui zijn erg fraai, en in Kapalua (waar wij verblijven), liggen twee absolute topbanen war de profs met regelmaat spelen.

Lees meer

Zonsopkomst op de Haleakala vulkaan

Vroeg opstaan, ok. Maar om 02:00 al in de wagen zitten is toch wel heel erg vroeg. Maar met reden: we gaan vandaag de zonsopkomst bekijken vanaf de top van de Haleakalā vulkaan. De zon komt vandaag om 06:06 op, een uurtje vantevoren begint het spektakel en dan moet je er echt al wel zijn, omdat je anders niet meer kunt parkeren… Het is zo’n twee en een half uur rijden vanaf ons apartement, dus we moeten echt heel vroeg op pad

Lees meer

The Road to Hana

Over deze weg is al zo enorm veel geschreven, dat ik daar weinig aan kan toevoegen, behalve onze eigen ervaringen. Deze weg is beroemd vanwege een aantal redenen:

-fantastische natuur
-overal watervallen
-briljante uitzichten op zee en de vulkaan
-de vele bruggen waar maar 1 auto tegelijk overheen kan
-de grote hoeveelheid bochten (sommige sites/boeken raden zelf pillen aan tegen wagenziekte)

En het is allemaal waar. Maar daarover zometeen meer.

Lees meer

De Kahekili Highway

Vandaag de eerste echte kennismaking met Maui. Er zijn hier twee bijzonder tourtochten die je kunt maken: de beroemde ‘Road to Hana’, en de veel minder bekende tocht over de Kahekili highway door het noordwesten van Maui. De eerst rijden we morgen, de...

Lees meer

Mahalo Kauai, Aloha Maui

We nemen vandaag afscheid van Kauai. Met pijn in ons hart want deze plek was meer dan fantastisch. Het eiland is geweldig, heet noorden (waar wij zaten) is echt een paradijs! Onze appartement was geweldig, alles was goed. He wordt moeilijk voor de andere eilanden om hier overheen te gaan, maar dat gaan we vanzelf meemaken. En het eerstvolgende eiland is Maui.

Lees meer

When on Hawaii, go surfing!

Hawaii en surfen. Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij hebben er geen verstand van, maar Hawaii is kennelijk dé plek om te surfen, vanwege de geweldige golven. En dat geldt dan met name voor de winter. Het is nu zomer, en de golven zijn dan kennelijk heel veel lager/minder dan in de winter. Dan zijn golven van 8-10m heel normaal… Nu zijn ze heel af en toe misschien 2-3m, en dat vinden wij al behoorlijk wat.
Maar goed, surfen dus. We kunnen natuurlijk niet naar Hawaii gaan zonder te hebben gesurfd, en vandaag is daar een prima dag voor. Fantastisch weer, alles en iedereen relaxed, dus wij gaan ervoor.

Lees meer

Het is hier niet voor niets zo groen!

We zitten in Princeville, in het noorden van Kauai. De noordkant is veel groener dan de zuidkant. Dat klopt wel met het gegeven dat in het zuiden de zon meer schijnt: hier is veel meer regen. En ik weet niet of het de na-effecten van hurricane Madeline zijn, maar vandaag heeft het wel heel erg veel geregend. Het is ook wel grappig om te zien hoe snel het weer hier veranderd: de zon kan schijnen en het is dan echt heel erg warm, en 5 minuten later zit alles potdicht en regent het. Na 10 minuten lijkt het alsof er de hele dag nog geen wolkje te zien is geweest.

Lees meer

2 Orkanen komen eraan…. Paniek op zijn Hawaiiaans

We hoorden het de afgelopen dagen al: er komen maar liefst 2 orkanen aan. Orkanen komen wel vaker voor rondom Hawaii, maar zeker niet ieder jaar. En twee orkanen binnen een paar dagen is helemaal uniek. En wij zitten er middenin!
Nou zou je denken: paniek, proviand inslaan, batterijen kopen, water kopen, enz. Ehh… nee. Hier haalt iedereen zijn schouders op, merkt op dat het water in de oceaan wat hoger komt en dat de golven veel groter zullen zijn, dus prima surf-weer! Tuurlijk, op Hawaii (het eiland) worden voorzorgsmaatregelen genomen, maar verder merk je er hier niets van. Nou is Kauai ook buiten ieder voorspeld pad van de eerste orkaan, dus dat helpt.

Lees meer

De Na Pali kust – waanzinnig!

Eén van de top-attracties van Kauai, is de Na Pali kustlijn. De meeste mensen hebben deze kust al wel eens gezien: op foto’s, documentaires, en natuurlijk als je eenvan de Jurassic Park films hebt gekeken: iedere keer als een helikopter ‘Jurassic Island’ bezoekt, vliegt deze over de Na Pali kust. En vandaag gaan we deze kust bekijken. We hebben een tour geboekt die vlakbij (in Hanalei) vertrekt en waar we eind van de ochtend moeten zijn. We doen dus lekker rustig aan deze ochtend.

Voor we op weg gaan naar onze tour hebben we nog genoeg tijd om naar de Kilauea Vuurtoren te rijden.

Lees meer

Waimea Canyon, de Grand Canyon van Kauai

Vandaag staat in het teken van Waimea Canyon. Een geweldig natuurfenomeen, dan hemelsbreed niet zo ver is van waar wij zitten, maar we moeten er helaas bijna het hele eiland voor rondrijden. Dus weer een vroege ochtend. Maar deze keer lekker in ons eigen ‘huis’. Opstaan, douchen, en vervolgens op ons gemakkie ontbijten. En daarna de wagen in.

We rijden eerst nog even langs de supermarkt, om ijsblokjes te halen. Bij de accommodatie zit een grote koelbox die we kunnen gebruiken, Dus daar gooien we ijsblokjes is, en vervolgens drankjes, fruit en onze lunch. En daarna gaan we op pad. Het is zo’n anderhalf uur rijden naar het plaatsje Waimea.

Lees meer

Kauai, the garden island

Na 2 dagen Waikiki/Honolulu hebben we het daar wel gezien. Als je langer op Oahu wil blijven dan moet je uit deze stad weg. Het is een soort mix van Las Vegas en Singapore: heel veel grote hotels en heel veel dure winkels. Tuurlijk, het strand is mooi en 2 dagen is leuk, maar daarna moet je verkassen. Wij gaan naar een ander eiland, maar als we gebleven waren, waren we naar de noordkant van Oahu gegaan. Misschien een andere keer.
Wij vertrekken dus naar het volgende eiland; Kauai. Ze noemen dit ook wel ‘the garden island’. Omdat het zo groen en mooi is. Dat belooft dus wel wat.

Lees meer

Bezoek aan Pearl Harbor

06:45 uur, de shuttle bus is precies op tijd. We stappen in en vertrekken richting Pearl Harbor.
Het is vroeg vandaag. Rond 6 uur opgestaan omdat we vroeg richting Pearl Harbor gaan. Waarom zo vroeg? Omdat we veel mogelijk tijd door willen brengen in Pearl Harbor. En de shuttle brengt ons om 16:00 uur weer terug en we willen alle verschillende onderdelen kunnen bekijken.

Een van de belangrijkste onderdelen van de Pearl Harbor site, is de USS Arizona Memorial. Dit is de plek waar alle doden worden herdacht en geëerd. De USS Arizona is gezonken, omgeslagen en dik 1100 mensen zijn levend begraven in dit schip. Al deze lichamen liggen nog in de boot. Vandaar dat het memoriam daar, precies boven het gezonken schip, is gebouwd.

Lees meer