USS Arizona Memorial

USS Arizona Memorial

06:45 uur, de shuttle bus is precies op tijd. We stappen in en vertrekken richting Pearl Harbor.
Het is vroeg vandaag. Rond 6 uur opgestaan omdat we richting Pearl Harbor gaan. Waarom zo vroeg? Omdat we veel mogelijk tijd door willen brengen in Pearl Harbor. De shuttle brengt ons om 16:00 uur alweer terug en we willen alle verschillende onderdelen kunnen bekijken, dus daarom zo vroeg.

Een van de belangrijkste onderdelen van de Pearl Harbor site, is de USS Arizona Memorial. Dit is de plek waar alle doden worden herdacht en geëerd. De USS Arizona is gezonken, omgeslagen en dik 1100 mensen zijn levend begraven in dit schip. Al deze lichamen liggen nog in de boot. Vandaar dat het memoriam daar, precies boven het gezonken schip, is gebouwd.

USS Bowfin

USS Bowfin

Je kunt hier alleen maar komen met een boot, en het aantal kaarten hiervoor is beperkt. Voeg daar aan toe dat deze boottochten regelmatig worden gecanceld vanwege harde wind, en het was ons duidelijk dat we vroeg aanwezig wilden zijn. Sterker nog, we hebben een paar maanden geleden de kaarten al gekocht, zodat we alle onderdelen kunnen bekijken:

  • het USS Arizona memorial
  • de USS Bowfin onderzeeër
  • het USS Battleship Missouri memorial
  • het Pacific Aviation museum.

Uiteindelijk bleek dat we alle tijd nodig hadden. Sterker, het Aviation museum hebben we moeten laten schieten omdat er niet genoeg tijd was. Maar datgene wat we wel hebben bezocht is heel erg indrukwekkend.
Overal hebben we een audio tour gedaan: met een koptelefoon en een audioapparaat volg je de hele route. Onderweg wordt er van alles verteld over wat je ziet. Je hoort veteranen hun verhaal doen, en natuurlijk een hoop

Herb Weatherwax

Karin met 99-jarige Pearl Harbor veteraan Herb Weathermax

‘originele’ achtergrond geluiden: een prima manier om het hele verhaal van Pearl Harbor mee te krijgen.

Het verhaal van de aanval, de redenen hiervoor, hoe de aanval plaatsvond, enzovoorts bleken voor een groot deel nieuw te zijn voor ons. Het is een indrukwekkend verhaal, zoals eigenlijk alles vandaag indrukwekkend is.
Met een audiotour hebben we het USS Arizona memoriam bezocht, evenals de onderzeeër en de Missouri.

De USS Bowfin was erg interessant. We waren nog nooit in een onderzeeër geweest, en het was eigenlijk allemaal wel een klein beetje zoals ik had verwacht. Maar dan nog krapper en kleiner dan ik dacht. Iets dat zeker niet geldt voor de USS Missouri. Wat een gigantisch indrukwekkend schip! Zowel de kanonnen op het dek, als alle

USS Missouri

USS Missouri

vertrekken binnen in het schip. Je kunt hier een kleine stad kwijt. Wat is dat schip groot… En dan te bedanken dat de Missouri nog in de Golf oorlog heeft meegedaan. De eerste kruisraketten in die oorlog werden vanaf dit oorlogsschip geschoten.  Gaaf om zo’n schip een keer te bezoeken!

Het gaat te ver om alles wat we gezien hebben te beschrijven. Slechts één advies: ga hier absoluut naartoe als je ooit in de buurt bent!