Lahaina Luau Sunset

Lahaina Luau Sunset

We nemen vandaag afscheid van Kauai. Met pijn in ons hart want deze plek was meer dan fantastisch. Het eiland is geweldig, het noorden (waar wij zaten) is echt een paradijs! Onze appartement was geweldig, alles was goed. He wordt moeilijk voor de andere eilanden om hier overheen te gaan, maar dat gaan we vanzelf meemaken. En het eerstvolgende eiland is Maui.

Uitzicht op de golfbaan vanaf onze lanai

Uitzicht op de golfbaan vanaf onze lanai

Waar we wel benieuwd naar zijn, is orkaan Lester. Die houden we nu al een paar dagen in de gaten, omdat die een stuk zwaarder dan de vorige orkaan (Madeline) zou zijn, maar vooral omdat deze direct over Hawaii en Maui zou komen. Dat blijkt gelukkig mee te vallen. Hij buigt af naar het noordwesten waardoor hij de eilanden mist. Maar het weer kan er wel door beïnvloed worden. En dat is wat ons boeit, omdat we voor vanavond kaarten hebben voor de Old Lahaina Luau. Volgens ieder boekje en website de beste Luau van Hawaii. Maar het is volledig in de open lucht. Dus we zijn benieuwd of het doorgaat, omdat de verwachtingen behoorlijk veel regen voorspellen.

De vlucht richting Maui gaat snel en prettig. En ook hier staan we in no-time met onze tassen bij de huurauto. De luchthaven is al een heel stuk groter en drukker als die van Kauai, en de wegen zijn ook groter en veel drukker: Maui is een stuk drukker en toeristischer dan Kauai. De rit naar Lahaina, waar we ons appartement hebben, is niet bijzonder mooi. We rijden wel een heel stuk langs het strand en die kustlijn is wel erg fraai. In de verte zien we het eiland Lanai, waar we deze reis niet naartoe gaan (hebben we wel over gedacht).

En lekker dat 'ie was

En lekker dat ‘ie was

Eenmaal in de buurt van Lahaina  merken we dat dit echt compleet anders is dan waar we op Kauai waren. Lahaina is een stadje waar we heel erg veel hotels en resorts zien. Maar die rijden we allemaal voorbij. Als we ten noorden van Lahaina zijn gekomen, bereiken we onze bestemming: Kapalua. Dit is een gebied rondom twee golfbanen. En rondom die golfbanen zijn allemaal huisjes/villa’s/appartementen gebouwd. En daar zitten wij, in de Kapalua Golf Villas. Het is hier stil, erg groen en fantastisch mooi aangelegd. Ons appartement ligt dan ook direct langs de fairway van een van de holes van de golfbanen.

Deze keer hebben we twee etages en een groot terras dat uitkijkt over de golfbaan, met in de achtergrond de zee en het eiland Molokai. Niet slecht!
We pakken alles uit, douchen en gaan richting Lahaina voor de Luau. Want die gaat door!! Dat slechte weer is echt nergens te bekennen: 32 graden, geen zuchtje wind en volop zon. We moeten uiterlijk om 17:45 bij de Old Lahaina Luau zijn, maar zijn een half uurtje eerder. Hierdoor hebben we wat meer tijd rustig rond te kijken.

Old lahaina LuauOld Lahaina Luau

Wat is een Luau? Het is een avond vol met Hawaiiaanse culinaire specialiteiten, muziek, cultuur, dans en demonstraties. En de Old Lahaina Luau schijnt de beste luau van heel Hawaii te zijn.
We worden heel vriendelijk ontvangen en mogen bijna direct het terrein op. Alles is gecentreerd rond een rond podium. Daar omheen staan overal tafels waar de gasten gaan zitten. En daar weer omheen is het buffet, de bar, etc. De achterkant van het podium ligt bijna direct aan zee. En aan die kustlijn worden allerlei demonstraties gegeven en kun je meedoen met Hawaiiaanse spelletjes, dansen, enz.

Om 18:15 wordt een van de leukste dingen gedaan: het varken wordt opgegraven!
Je moet weten dat Pua’a Kalua een van de bekendere gerechten is. Pulled pork, Hawaiian style. Het varken (deze was nog 100kg) wordt om 06:00 uur ’s ochtends in een soort stoomoven gelegd, die is gemaakt in de grond. Hier wordt een speciaal hout aangestoken, door komen stenen op, vervolgens een rooster waar het varken wordt opgelegd, en daar wordt een raster overheen gezet. Dat wordt dan weer met doeken ingepakt en vervolgens wordt het geheel helemaal met zand bedekt. Het varken wordt feitelijk door de stoom gaar gemaakt.
En als het zover is, en het varken van het vuur wordt getild, valt het al helemaal uit elkaar. En ik kan zeggen: het smaakt fantastisch!

Old Lahaina Luau

Old Lahaina Luau

Uiteindelijk begint het diner (buffet) en start de show. De geschiedenis van Hawaii wordt verteld d.m.v zang en dans. Ja, rete-toeristisch allemaal, maar toch heel erg leuk en interessant.
Het eten is fantastisch, de cocktails vloeien rijkelijk, en de show is erg leuk. M.a.w., een top avond.
Maar als we terugkomen in ons appartement storten we allebei in. Morgen Maui maar eens verkennen.