De Pololū vallei

De Pololū vallei

Vandaag weer op pad. We gaan het noorden van Hawaii bekijken. Wij zitten zelf in Waikoloa, dat is in het district Zuid Kohala. We rijden vandaag vooral door Noord Kohala. Onze omgeving is een beetje apart: zover je kunt kijken zie je lava velden, soms met begroeiing ertussen. En Waikoloa is net een oase: groen, palmen, enz. We zijn benieuwd hoe dat in het Noorden is.

Als we naar het noorden rijden, komen we eerst langs Mauna Lani, net zo’n resort omgeving als Waikoloa. Maar de omgeving blijft er dor uitzien. Het is wel zo dat geleidelijk aan de begroeiing wat toeneemt. Als we een stukje voor Kawaihae Harbor zijn gereden ziet Karin ‘iets’ in zee (we rijden langs de kust). Dolfijnen? Ik draai om en rij terug. We kunnen op een mooie plekje kijken wat er te zien is. En inderdaad, dolfijnen. Niet 1of 2, maar tientallen. Overal zien we dolfijnen zwemmen, uit het water springen, salto’s maken, enz. Wij staan op een klif dus kunnen niet bij het water komen, anders waren we erin gesprongen. Er is verder ook niemand te zien, geen boten, geen mensen, niets. Alleen wij en de dolfijnen. We genieten er een tijdje van en rijden verder.

Koning Kamehameha IOp de meest noordwestelijke punt van Hawaii ligt het dorpje Hawi.  Hier staat een beeld van Koning Kamehameha I. Deze koning is de oprichter van het koninkrijk Hawaii in 1810, nadat hij alle eilanden veroverd had. Nou ja, behalve Kauai, maar die voegden zich uit eigen beweging toe aan het koninkrijk. En voor de triviant spelers onder ons, de volledige naam van de koning is: Kalani Paiʻea Wohi o Kaleikini Kealiʻikui Kamehameha o ʻIolani i Kaiwikapu kaui Ka Liholiho Kūnuiākea.

We rijden nog een klein stukje door tot wij bij het eind van de weg aankomen. Dat is bij de Pololū vallei. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de noordkust en de genoemde vallei. Om het echt goed te zien moet je ongeveer een kilometer steil naar beneden lopen. Het is 35°. We zien mensen drijfnat terugkomen van die korte hike. Nah… het zicht is hier ook wel mooi…. En we moeten nog zoveel rijden (ok… we hadden geen zin).

Terug naar Hawi, en van daaruit rijden we naar Waimea. Aan de noordkust is de begroeiing weer helemaal terug. Bossen, groen, geen lava te zien. En als we naar Waimea rijden veranderd het landschap ook weer. Wel heel groen, maar vooral veel weilanden. En dat klopt  wel, omdat deze omgeving vooral wordt gebruikt door boeren. Dit is het land van de Paniolo’s, de cowboys. Het is zelfs zo dat de grootste ranch van de Verenigde Staten, Parker Ranch, in dit gebied ligt. En het stadje Waimea voelt ook aan als een mix van Hawai’i en Arizona. We stoppen hier om een vreselijk lekkere burger te eten bij Village Burgers, aangeraden door Lonely Planet. Weer een goed advies van onze reisvriend.

Waipi'o Valley

De Waipi’o Vallei

Vanuit Waimea rijden we door naar het verste punt van onze trip vandaag: Waipi’o Valley. Ook wel de “Vallei van de Koningen” genoemd. Wederom een magnifiek uitzicht. Dit keer over de noordkust en een enorme vallei waar vroeger de koningen leefden. Ook geologisch een interessant gebied, weten we van de ranger die ons bij Volcano National Park een hoop vertelde over de vulkanische activiteit op dit eiland. De vallei (en nog een paar anderen) zijn ooit ontstaan omdat door lavastromen in dit gebied enorme kliffen zijn afgebroken, waardoor deze valleien zijn ontstaan. Nu is er nog een kleine nederzetting heel diep in de vallei. In 1946 is het meeste wat hier was weggespoeld door een enorme vloedgolf.
Je kunt naar beneden hiken. Weer een hele zware hike, maar je mag dat alleen doen op uitnodiging. Je kunt er ook met een 4x4 naartoe rijden.

Pololū Vallei

De noordkust bij de Pololū Vallei

Gewone auto’s mogen niet over het kleine steile weggetje. En aangezien wij in een burgerlijke Mazda 3  rijden, kunnen wij niet verder.

De rit terug ging weer door bossen. Het is hier dus heel erg groen. En we zien hier ook weer mangoesten. We hadden ze al eerder een keer op Maui gezien, maar hier zien we ze wat vaker (zelfs bijna op onze lanai). De mangoest is familie van de stokstaartjes, maar wij zien ze altijd alleen maar wegrennen 🙂

De terugweg gaat in eerste instantie weer via Waimea. Door de regen. En een behoorlijke bui ook. Hawai’i is heel nat, maar we hadden hier nog geen regen meegemaakt. Dat wordt nu ingehaald.

Regen in Waimea

Nou jaaa….

Vanuit Waimea is het vervolgens via Waikoloa Village terug naar ons appartement. We worden onderweg gewaarschuwd voor overstekende ezels. Die hebben we niet gezien, maar wel hele grote geiten. Ik dacht eerst dat ik een ezel langs de kant van de weg zag staan, maar nee dus, een hele grote geit. Apart…
Het is inmiddels bijna 5 uur. Dus we hebben nog tijd om lekker in het zwembad te relaxen en nog even na te genieten van weer een geweldige rit. Via lava velden naar bossen, valleien, door de bergen over boerenland en uiteindelijk weer terug in de lava velden. Door zon, regen, mist. Temperaturen die varieerden van 35 graden tot 22 graden (in de regen). Genoeg afwisseling!

Nog even een tip: als je hier ooit naar toe gaat, ga dan dineren bij Sansei Seafood Restaurant & Sushi Bar. Hebben wij vanavond gedaan: superlekkere sushi !