De Orkanen komen er aanWe hoorden het de afgelopen dagen al: er komen maar liefst 2 orkanen aan. Orkanen komen wel vaker voor rondom Hawaii, maar zeker niet ieder jaar. En twee orkanen binnen een paar dagen is helemaal uniek. En wij zitten er middenin!
Nou zou je denken: paniek, proviand inslaan, batterijen kopen, water kopen, enz. Ehh… nee. Hier haalt iedereen zijn schouders op, merkt op dat het water in de oceaan wat hoger komt en dat de golven veel groter zullen zijn, dus prima surf-weer!  Tuurlijk, op Hawaii (het eiland) worden voorzorgsmaatregelen genomen, maar verder merk je er hier niets van. Nou is Kauai ook buiten ieder voorspeld pad van de eerste orkaan, dus dat helpt.

Tunnels Beach

Tunnels Beach

Voor ons betekent het maar 1 ding: het weer is iets minder. Net zo warm, maar meer bewolking en af en toe een klein buitje. Het gooit onze plannen wel wat in de war voor vandaag, maar er is genoeg te zien en doen hier. We beginnen met ons oorspronkelijke plan: we volgen ‘the end of the road’ weg. Dat is de weg die rond het eiland loopt, en in het noorden voorbij Hanalei uiteindelijk stopt. Het eindpunt is waar de hikes naar Na Pali beginnen: erg populair, maar ook best zwaar. De populaire hikes duren 2-3 dagen en kun je alleen met vergunning lopen. Die vergunningen zijn meestal 6 maanden vantevoren al uitverkocht.
Wij waren alleen geïnteresseerd in de weg, wat een erg mooie weg blijkt te zijn door dichte begroeiing en de route langs het strand.

Wailua Falls

Wailua Falls

Onze eerste bestemming is ‘Tunnels Beach‘, een strand dat bekend staat omdat het een van de beste snorkel-plaatsen van Kauai is. Het is ook een van de gevaarlijke stranden. En als we aankomen snappen we wel waarom. Er is geen rif dat de golven opvangt, dus de golven beuken direct op de kust. En dat is wel een mooi zandstrand, incl strandwacht, maar het is best heftig om de zee in te gaan en er weer uit te komen. Daarnaast zijn de onderstromen hier heel erg sterk.
Omdat het inmiddels helemaal betrokken is, en regelmatig regent, besluiten we ons plan te laten varen en ergens anders naartoe te gaan.  Dat is ook ingegeven door het feit dat door orkaan Madeline de zee een stuk ruiger is dan anders.

BBQ bij het zwembad

De BBQ’s de voor iedereen te gebruiken zijn. Prima, doen we dat!

We besluiten het hele eiland rond te rijden op weg naar Poipu. De zuidkant is over het algemeen veel zonniger, dus dan gaan we daar lekker aan het strand liggen. Onderweg besluiten we echter onze plannen weer te veranderen: het is best een eind rijden, en eenmaal in de buurt van Kapaa en Lihue is het weer al een heel stuk beter. We lunchen aan een strand in Lihue en zien dat ook hier alles best wel wat effecten heeft van de orkaan. Je kunt hier makkelijk gaan zwemmen (dit strand is beschut), maar eigenlijk hebben we geen zin meer.

In plaats daarvan besluiten we terug te rijden naar Hanalei, maar wel via binnendoorwegen en langs een bekende waterval. Deze waterval, Wailua Falls, is kennelijk bekend omdat hij in een beroemde oude Amerikaanse serie te zien is (Fantasy Island). De waterval blijkt aan het einde van de weg te liggen die wij rijden, dus we moeten helemaal terugrijden naar Kapaa. Niet erg, want het is een mooie weg.

Uiteindelijk komen we in de namiddag terug in Hanalei. De hele dag is een beetje anders gelopen dan bedoeld en we hebben vandaag niet zoveel gedaan. Ook wel eens lekker. We hebben wel besloten dat we morgen gaan kajakken op de Hanalei rivier, dus dat hebben we in Hanalei geregeld.
Ten slotte maar naar de supermarkt, even wat ontbijt gekocht voor morgen en overmorgen en twee lekkere ribeyes voor vanavond.  Die steaks zijn heerlijk op de BBQ gegaan en waren een lekker afsluiting. Nu gaan we de rest van de avond wat lezen of misschien een film kijken. Rustig dagje, zo’n orkaan-dag 🙂