Singapore = shoppen

Singapore = shoppen

We zijn eerder in Singapore geweest, maar deze stad blijft verbazen. Het is nu donderdag en sinds maandagavond zijn we hier. Een week is met afstand niet genoeg om alles te zien en te doen in deze stad. Maar als iemand zou vragen wat de eerste dingen zijn die in me opkomen als ik aan Singapore denk, dan is het ‘shoppen’ en ‘eten’. En beide in overvloed. Daarnaast is de enorme rijkdom die je ziet ook best opvallend.

Dinsdag besloten we als eerste te gaan shoppen. Hartstikke vermoeiend, dus dat moesten we dan maar als eerste doen, nu we nog fit zijn. Niet ontbeten, maar meteen richting Orchard road. Daar, in één van de vele malls zouden we wel wat gaan ontbijten. Van de conciërge hadden we gisteravond een kaart gekregen met daarop allerlei tips hoe we het beste bij de diverse bezienswaardigheden van Singapore kunnen komen, dus we wisten hoe we er naartoe zouden gaan: via de metro.

ION Shopping Mall

ION Shopping Mall

We kochten een EZLink Card, zeg naar de Singapore versie van de ov kaart. Het vervoer is spotgoedkoop blijkt later. Het is enorm opvallend hoe schoon alles is. Alsof het 5 minuten daarvoor allemaal geboend is. En hoe netjes iedereen zich gedraagt: nergens dringende mensen, iedereen kan netjes uitstappen en pas daarna stappen mensen in. De treinen zelf lijken wel splinternieuw, zo mooi en schoon. De hele week hebben we de metro gebruikt, top vervoermiddel in Singapore!

Vlakbij Orchard Road een oase van rust rondom het mooie Emerald Hill

Vlakbij Orchard Road een oase van rust rondom het mooie Emerald Hill

Onze eerste stop is de ION shopping mall. De metro stop in de mall, dus we hoeven niet ver te lopen. Eerst op zoek naar een plekje om te ontbijten. We hebben voor deze mall gekozen omdat deze a) betaalbaar zou moeten zijn en b) een enorme hoeveelheid goede eetgelegenheden moet hebben.  Beiden zaken blijken te kloppen. Uiteindelijk gaan we niet ontbijten bij een van de vele Aziatische restaurants: ik voel me redelijk beroerd en wordt nog misselijke van de geur van al dat Aziatische eten.  Dus… Starbucks dan maar. Na wat jus en een bagel gaan we de maal door. Die is werkelijk gigantisch. Gigantisch groot en gigantisch mooi. En behoorlijk rustig.  We kopen niets maar verbazen ons gewoon over alles wat we zien. En als we uiteindelijk richting de uitgang gaan, blijkt dat de mall ook niet vies is van winkels als Gucci, Versace, Rolex, Armani, Chanel, enz.

Uitzicht vanuit de Singapore Flyer

Uitzicht vanuit de Singapore Flyer

Eenmaal op straat worden we overvallen door de warmte. Die mall was best lekker koel. we wandelen wat over Orchard road en vergapen ons aan de onwaarschijnlijke rijkdom. De malls doen hun best om hun buren te verslaan met nog grotere en mooiere gebouwen, nog duurdere merken, enz. Op een stuk van 200 meter zijn we bv 3 Rolex winkels en een Lamborghini winkel tegengekomen! Niet normaal.
Na een paar uur winkelen en wandelen toch maar weer een mall in om wat te eten. Deze keer een ‘gewone’ mall. Hier kun je ook Levi’s kopen, of H&M. Gelukkig kan de gewone man/vrouw ook terecht in Singapore.

Nadat we het grootste deel van de dag rondom Orchard road hebben gewandeld gaan we terug naar het hotel. Vanavond gaan we eten in Chinatown, dus we gaan ons wat opfrissen. Maar ja, ik voel me steeds beroerder. Dus besluit een uurtje op bed te gaan liggen. Dat wordt twee uur en we besluiten Chinatown te verplaatsen naar morgen of donderdag. We gaan nog wel even de deur uit om wat te eten. Ik voel me al wat beter en we komen terecht bij Hamanoya, een Japans restaurant. De kaart was een beetje abracadabra, maar ze hadden sushi en daar hadden we wel zin in. Navraag bij de serveerster leerde ons echter dat de sushi’s, sashimi’s en maki’s bijgerechten zijn. Bij een hot pot bijvoorbeeld. Maar ja, alle hoofdgerechten die ze hadden trokken ons niet zo: we wilden sushi! Dus….. wij waren waarschijnlijk de eerste gasten die alleen een stapel bijgerechten hebben besteld. En we zijn blij toe: dit is de lekkerste sushi die we ooit gegeten hebben. Wow! Mijn beroerdheid ging er bijna helemaal van over.

Hawker stalls bij de Singapore Flyer

Hawker stalls bij de Singapore Flyer

De volgende dag (gisteren dus), zijn we iets later opgestaan en hebben we ontbeten bij een koffietentje in de mall hier om de hoek (de Marina Square mall). Alles op ons gemakje. Ik voel me inmiddels een stuk beter, dus dat begint vast goed. Daarna hebben we ons shopping-avontuur afgesloten in de Funan DigitalLife Mall. 6 etages electronica ! Na de kleding van gisteren mocht ik nu even genieten van mijn nerd-dom. Uiteindelijk weggegaan met één aankoop: de Fitbit One (die mij na de vakantie moet helpen om weer serieus gewicht kwijt te raken).
Nu het shoppen was afgesloten, zijn we richting Clark Quay gelopen. Een heel groot uitgaansgebied, vol met restaurants, kroegen, terrasjes, etc.  Hier willen we lekker een ijsje eten. Het is een enorm druk gebied, waar vooral toeristen en expats komen. Maar wij komen er midden op de dag: er is geen ruk te doen. Bijna uitgestorven, veel is nog dicht, terrasjes zijn nagenoeg leeg en tot overmaat van ramp: nergens een ijssalon! Dan maar een drankje op een terrasje waar nog wat andere mensen zitten. Het is te warm om de hele dag rond te lopen.

Eenmaal terug in het hotel even onder de douche en daarna richting de Singapore Flyer. Het grootste reuzenrad ter wereld. Het staat vlak naast het hotel, dus hier kunnen we naartoe lopen. De hele ‘experience’ (tentoonstelling, plus het ritje in de Flyer) duurt een uur. Het blijkt een aanrader te zijn. We gaan rond etenstijd, dus het is rustig en het uitzicht is fenomenaal. Het is gelukkig nog net licht, dus we kunnen echt heel ver kijken. Richting de stad, met de indrukwekkende skyline, richting zee, waar het vol ligt met de grootste zeeschepen, waar je ook kijkt is het uitzicht geweldig. Zelf als je naar beneden kijkt, want het rad staat ook nog eens naast de start/finish lijn van de Formule 1. We hebben dus een geweldig uitzicht op een groot deel van het circuit en de tribunes.

De Helix brug met het Marina Bay Sands Hotel

De Helix brug met het Marina Bay Sands Hotel

Eenmaal uit het rad gaan we een hapje eten bij de hawker stalls die onderaan het rad staan. Hawker stalls zijn de kleine eettentjes die je overla in Azië langs de weg ziet staan om snel wat te eten. En ook dit is weer een schot in de roos: de Indiase maaltijd die we bestellen is overheerlijk. We hadden het al een paar keer gelezen: ‘Singapore loves its food’. En niets is minder waar, want nog nooit hebben we zoveel restaurants, eetstalletjes, enz. gezien in een stad.

Na het eten lopen we over de Helix brug (geïnspireerd door DNA) richting het relatief nieuwe en gigantische Marina Bay Sands Hotel.  Dit hotel is enorm (niet voor niets het duurste gebouw ter wereld). Het bestaat uit (o.a.) drie enorme torens met kamers (56 etages als ik het goed heb) en bovenop de torens is een ‘boot’ gebouwd die over de 3 torens ligt. Hier is een van de meest spectaculaire zwembaden ter wereld te vinden, de infinity pool. Er is ook een heel platform gemaakt, waar niet-hotelgasten ook (tegen betaling) kunnen komen, om van het uitzicht te genieten. Om hier te komen moesten we eerst door een (wederom) enorm winkelcentrum heen (onderdeel van het hotel) en langs de casino’s en Ferrari/Lamborghini verhuur heen. De rijkdom spuit eruit hier.  Maar het was het waard: het uitzicht is net als bij de Singapore Flyer spectaculair. Inmiddels is het donker geworden, dus de hele skyline van Singapore is fantastisch om te zien.

Na al het spektakel van vanavond rollen we moe ons bed in: morgen rustig aan doen.

Downtown Singapore vanaf het dak van het Marina Bays Sands Hotel

Downtown Singapore vanaf het dak van het Marina Bays Sands Hotel

Regen in Chinatown

Regen in Chinatown

En dat is precies wat we vandaag gedaan hebben. Ontbeten in het hotel en daarna een paar uur aan het zwembad gelegen. Het is erg warm en benauwd en de zon komt er vandaag niet door. Maar goed, dat deert ons niet: vandaag is een soort rustdag. Na een wat late lunch in het hotel gaan we maar eens douchen en op ons gemakje op pad. Deze keer weer een poging om in Chinatown te komen. Dat is gelukt en vervolgens valt ons plan letterlijk in het water. Als we het metrostation uitkomen vallen we midden in een enorme tropische stortbui. En die wilde maar niet stoppen. We konden een klein stukje beschut rondlopen, maar dat was niet meer dan een meter of 100. Balen, want het staat vol met kraampjes, winkeltjes, (uiteraard) restaurants, etc. Nadat we weggelopen zijn bij zo’n restaurant (we wilden alleen maar wat drinken, en dat was niet de bedoeling) hebben we maar een halfuurtje geschuild bij de Mac… Niet echt Chinees.

Yammie

Yammie!

Toen het eindelijk wat minder ging regenen snel erop uit. Het gezellig rondwandelen hebben we inmiddels opgegeven dus gaan we recht op ons doel af: het Maxwell Hawker center. Een enorme verzameling hawker stalls waar we wat willen gaan eten. Om hier te komen lopen we door een soort parkeergarage waar honderden permanente winkeltjes zijn gebouwd en waar ook een etage vol staat met hawker stalls. Maar deze willen we niet, dus we lopen verder en komen uiteindelijk uit bij de Buddha Tooth Relic Temple. Deze tempel zou een tand van Buddha bewaren. Omdat het weer harder is gaan regenen en we het laatste stuk onbeschut moeten lopen, bezoeken we de tempel, hoewel we hier 5 jaar geleden ook al eens zijn geweest.
Ons bezoek heet Buddha kennelijk positief gestemd: het is bijna droog als we weer naar buiten lopen. Snel lopen we de laatste paar honderd meter naar onze eindbestemming. En we worden niet teleurgesteld. Het Maxwell Hawker center staat vol met tientallen eettentjes. De keuze is eigenlijk niet te maken, dus we kiezen maar wat. En zowel mijn keuze als die van Karin blijkt een goede te zijn: heerlijk gegeten. En we vermoeden dat het waarschijnlijk wel voor de meeste eettentjes geldt.

Chinatown by Night

Chinatown by Night

Tijdens het eten begint het weer tropische te stortbuien, maar als we uitgegeten zijn is het eindelijk droog. Dus kunnen we toch nog wat wandelen door het toeristische deel van Chinatown: kleurrijk, enorm veel souvenir winkeltjes, enz. Gewoon leuk om langs te wandelen, hoewel veel winkeltjes en kraampjes door de regen de boel hebben gesloten. Het deert ons niet, het is nog steeds leuk.

Morgen staat Little India op de planning, evenals de Gardens by the Bay. We zijn benieuwd!