Na Pali Coast 2

De Na Pali kust: waanzinnig mooi!

Eén van de top-attracties van Kauai, is de Na Pali kustlijn. De meeste mensen hebben deze kust al wel eens gezien: op foto’s, documentaires, en natuurlijk als je een van de Jurassic Park films hebt gekeken: iedere keer als een helikopter ‘Jurassic Island’ bezoekt, vliegt deze over de Na Pali kust. En vandaag gaan we deze kust bekijken. We hebben een tour geboekt die vlakbij (in Hanalei) vertrekt en waar we eind van de ochtend moeten zijn. We doen dus lekker rustig aan deze ochtend.

Kilauea Vuurtoren

Kilauea Vuurtoren

Voor we op weg gaan naar onze tour hebben we nog genoeg tijd om naar de Kilauea Vuurtoren te rijden. Deze vuurtoren staat op een landtong die omringd is door grote kolonies Boobies. Red-footed Boobies, om precies te zijn. We lopen hier wat rond, bekijken de vuurtoren, genieten van de uitzichten en vertrekken daarna richting Hanalei. We melden ons bij de organisatie met wie we meegaan. Officieel zijn er drie operators die deze trips mogen organiseren, maar er zijn er meer die het illegaal doen. Wij gaan met Na Pali Catamaran, een van de drie legale operators.
Er zijn 3 manieren om deze tour te doen: met een catamaran zeiljacht, met een zodiac, of met een catamaran boot. De eerste is voor mensen die graag ook een wijntje willen drinken, de 2e voor thrillseekers, de derde voor praktische bezoekers. Eigenlijk wilden wij wel met die zodiacs mee, maar zo’n 4 uur op de zijkant van die zodiac zitten, in de felle zon, door ruige zee, leek ons niet fijn. Dus kozen we voor de laatste optie. En blij toe: we zagen een paar zodiacs voorbij komen, waar de deelnemers met handschoenen aan zichzelf moesten vastklampen aan het touw dat over de de drijvers loopt. Een zeiljacht is te luxe en kan de grotten niet in. Dus een ‘gewone’ catamaran.

Waar je ook kijkt, het is indrukwekkend

Waar je ook kijkt, het is indrukwekkend

Na Pali kust

Hoe mooi kan een kustlijn zijn?

Na Pali Kust

Ik snap wel dat deze kustlijn in veel films terugkomt

Het was een fantastische tour! De boot was super en comfortabel, niemand die zeeziek is geworden (gebeurt heel erg vaak op deze trips), lunch goed verzorgd en de crew was super. Natuurlijk werden de standaard grapjes gemaakt (“oh kijk, snel, daar, rechts, daar kunnen jullie een homo surfiens zien”), maar ze waren de hele duur van de tour met de gasten bezig. Top!
De kust zelf is te mooi om goed te kunnen beschrijven. Op de ‘heenreis’ hadden we perfect weer: zon, weinig wolken, en dus de perfectie condities om de kustlijn goed te kunnen bekijken. Zoals gezegd is de kustlijn waanzinnig mooi, groen, robuust, wild, enz. Niet voor niets wordt dit gebied vaak gebruikt voor allerlei films. Op de weg terug was het bewolkt, wat regen, en kon je de kust niet zo heel goed zien. Maar dat geeft niet, de eerste helft van de trip hebben we onze ogen uitgekeken. De uitzichten, de vele watervallen, door een grot gevaren, enz.

Watervallen Na Pali

Overal zie je watervallen, grote, kleine, in grotten: watervallen genoeg

Was er dan helemaal niets wat tegenviel? Eh, jawel, het snorkelen. Onderdeel van de trip is dat je gaat snorkelen op een hele mooie snorkelplek. Misschien zijn we te verwend door al het duiken, maar deze snorkelplek was niet goed. Maar dat geeft niet, alleen al even in het water liggen was lekker. En toen we het water in sprongen konden we nog net 3 schildpadden zien, die met zijn drieën op de bodem aan het eten waren. Schildpadden zijn hier een belangrijke attractie. Geen idee waarom. Ook dolfijnen komen hier veel voor, en in de winter walvissen. Dus waarom schildpadden….?
Op weg naar de snorkelplek zagen we trouwens ook nog hoe een schildpad gered werd: hij zat vast in een groot stuk net. Er was een andere boot al bezig om het beest te helpen. Uiteindelijk schoot het net los en heeft die andere boor dit net meegenomen om meer schade te voorkomen.

Na Pali Kustt

Je kunt hier geen genoeg van krijgen

De reis terug was een stuk wilder dan de heenreis. Ik ben voorop de boot gaan zitten, nadat gewaarschuwd was dat daar zitten betekent dat je drijfnat wordt. Prima 🙂
En het was niet gelogen, binnen 30 seconden was ik doorweekt. De tocht duurde nog een uur of zon dus het was heel veel water vangen tijdens een ruige terugreis. Toch nog wat thrillseeking meegemaakt.

Voor morgen weten we nog niet helemaal zeker wat we gaan doen. Dat hangt een beetje af van het weer: er komen twee grote stormen aan. Deze missen ons eiland wel, maar de zee en het weer wordt wel beïnvloedt. We zien het morgenochtend wel. We zijn op Hawaii: who cares?