Apple Store

Apple Store op 5th Avenue

Vandaag: New York !  “The city so nice, they have to name it twice!”
We zitten in het Courtyard Marriott in Lyndhurst, NJ. Op de hoek van het hotel stopt een bus die ons in 20 minuten naar Times Square brengt. Ideaal! Voor weinig geld in no time in hartje Manhattan. Als we aankomen nemen we meteen de metro naar de hoek van 5th Avenue en Centrsl Park, want hier begint onze dag. Vanaf deze plek dalen we langzaam af naar het zuidelijke deel van Manhattan. Maar eerst de eerste stop: we bezoeken de Apple Store op 5th Avenue. Deze winkel is 24 uur per dag open, want ja, je zal ’s nachts maar een nieuwe iMac of iPad willen kopen. Deze winkel heeft diverse architectuur prijzen gewonnen en het is een van de bekendste Apple winkels en met afstand de drukste. Niet normaal meer.

FAO Schwarz

FAO Schwarz

Bijna net zo druk als de volgende stop: FAO Schwarz. Deze speelgoedwinkel ligt naast de Apple winkel en is zo mogelijk nog drukker. En gigantisch groot. Hier kun je letterlijk verdwalen. En je kunt het zo gek niet verzinnen, of ze hebben het wel. Maar ze zijn toch vooral ook bekend om hun knuffelbeesten. Wil je een beer van levensecht formaat? Ze hebben het. Een tijger knuffel, net zo groot als een echte tijger: geen probleem! Maar je kunt er ook muppets laten maken naar eigen specificatie en natuurlijk massa’s speelgoed kopen. Een belevenis.

Rockefeller Observation Deck

Rockefeller Observation Deck

Na onze ‘winkelstart’ wandelen we over 5th Avenue lans alle dure winkels: Gucci, Versace, Cartier, Louis Vuiton, enz.: ze zitten er allemaal. UIteindelijk stoppen we bij het Rockefeller Center, waar we het Rockefeller gebouw in gaan en omhoog gaan naar de 70ste etage. Hier is een observatie deck gemaakt, waarvandaan je de hele stad (en meer) heel goed kunt zien. Erg indrukwekkend, maar vooral ook erg winderig en ijzig koud. Na een half uurtje rondkijken wordt het tijd om op te warmen en gaan we weer naar binnen. Beneden lopen we nog even rond, kijken naar de ijsbaan, en besluiten de volgende stop op te gaan zoeken: de 2nd Ave Deli. Hier gaan we lunchen. En omdat het best een eindje weg is, besluiten we op zijn New Yorks een yellow cab aan te houden en met de taxi te gaan. Prima plan!

De 2nd Ave Deli is een beroemde deli. Het is een koshere deli, gerund door joden. Een ding is zeker: het is er erg druk! We moeten zo’n half uur tot drie kwartier wachten, maar daarna kunnen we genieten van hun specialiteit: de pastrami sandwich. En geloof me: lekkerder dan dit bestaat niet, volgens mij ! Ik snap wel waarom het zo druk is.

Brooklyn Bridge 1

New York Skyline vanaf de Brooklyn Bridge

Na onze lunch zoeken we de metro op om naar de andere kant van de Hudson te gaan en van daaruit over de Brooklyn Bridge terug te lopen naar Manhattan. Dit is absoluut een aanrader. We zien dat de meeste mensen van Manhattan naar Brooklyn lopen, maar als je het doet zoals wij, dan blijf je steeds de skyline van New York zien, en da’s toch wel fraai.
Het is erg druk op de brug, ondanks de kou. We genieten van het uitzicht en maken de nodige foto’s, Uiteindelijk blijkt de wandeling niet eens zo heel lang te zijn. En dat is maar goed ook, want heel langzaam begint het al een beetje donker te worden. Dus wij zetten onszelf ook maar een versnelling hoger, want we moeten nog naar het WTC gebied, om daar de 9/11 memorial

9/11 Memorial

9/11 memorial

Het memorial gebied is heel erg fraai gemaakt en indrukwekkend. Op de plek waar de oorspronkelijke torens stonden, zijn nu vijvers met watervallen gemaakt. En rondom de twee vijvers staan alle namen van alle mensen die zijn omgekomen in de 9/11 aanvallen (dus ook van de vlucht die op het Pentagon is gestort en de vlucht die onderweg is neergestort), en de boomaanslag op het WTC in 1993. Het hele memorial gebied ligt tussen de nieuwe torens, die nog worden gebouwd. Heel smaakvol gedaan, en heel indrukwekkend.

Omdat het toch wel erg koud is (vooral de wind is erg koud), gaan we na dit bezoek eerst een kopje koffie pakken om weer op te warmen en daarna gaan we richting Times Square. Wat is het hier belachelijk druk. Echt niet normaal. Of al die mensen komen voor oudejaarsavond weet ik niet, maar je kunt er over de hoofden lopen. We wandelen wat rond en vergapen ons aan alles wat er te zien is (en het is niet eens onze eerste keer hier!). We eindigen in het Hard Rock Cafe. Omdat de Pastrami Sandwich van vanmiddag best groot was hebben we alleen een partie Nacho’s besteld en zitten we eigenlijk al vol. We hangen nog wat rond en rond 10 uur is het tijd om het busstation op te zoeken. De bus brengt ons in 15 minuten weer terug naar het hotel en we besluiten een geweldige dag New York om kwart over elf. We kijken nog even naar de route voor morgen, maar besluiten dat morgen maar verder te bekijken.

We zijn moe, maar voldaan. New York blijft een geweldige stad. Ook voor één dag !