Sultan Moskee

Sultan Moskee

Als het in Singapore warm is, is het ook echt warm. Dat hebben we geweten vandaag.
Vanmorgen weer op ons gemak opgestaan en op weg naar de metro een ontbijt genomen in een van de duizenden restaurants. En daarna op weg naar wat hele specifieke wijken. De metro is weer onze grote vriend: heel snel zijn we bij station Bugis en slechts een paar straten verwijderd van onze eerste bestemming: Kampong Glam. Maar voor we daar zijn begint het grote zweten al. Het is pas ochtend, maar geen wind, zon en vreselijk warm (ik schat minimaal 36 graden). Iedere stap die je zet is er 1 teveel, maar ja, we beginnen pas. Dus eerst de Maleisische wijk Kampong Glam. Dit is niet zo’n hele grote wijk en is een beetje georiënteerd rondom de  Sultan Moskee, de belangrijkste moskee in Singapore. Kampong Glam wordt om die reden ook wel eens de moslim wijk genoemd. De Moskee is inderdaad best groot en rondom de moskee zijn de straten druk: veel winkeltjes en ook best wel toeristisch. Maar genoeg authenticiteit om het leuk te maken hier rond te lopen.

Ook al is Kampong Glam niet zo’n hele grote wijk, met de temperaturen van vandaag is het topsport om als toerist rond te lopen hier. Maar niet getreurd: het is leuk om rond te lopen en we gaan op weg naar Little India. Deze wijk is niet heel ver verwijderd van de moslim wijk, dus dat stukje lopen we ook nog wel. En we merken al snel dat de mensen die rondlopen vaker een Indiaas uiterlijk hebben en dat de vele winkeltjes steeds meer een Indiaas karakter krijgen.

Kleurrijk Little India

Little India

We zijn er. En al snel lopen we tegen een warenhuis aan: het Mustafa Center. Hier duiken we naar binnen omdat er airco is. Afkoelen is nodig. En vervolgens met verbazing door dit warenhuis heen lopen. Je kunt hier zo ongeveer alles kopen: van de duurste Samsung UltraHD TV’s tot duizenden kruiden, fruit, schoenen, parfum, computers, enz. Maar ook reizen boeken, geld wisselen, goud kopen, teveel om op te noemen. En heb je iets nodig, dan staat er niet 1 potje/flesje/pakje, nee dan staat het schap vol met tiger balsem, of  die ene geur Dove deo. Je kijkt je ogen uit. Het is allemaal heel smal, en het voelt heel ‘cheap’ aan (het is ook goedkoop trouwens), maar je kunt werkelijk alles kopen. Nadat we hier 3 kwartier hebben afgekoeld en met verbazing door de winkel zijn gelopen, gaan we Little India zelf in.

Een heerlijke chaos

Een heerlijke chaos

Het is een redelijk grote wijk, vol met tempels maar vooral straat na straat met winkels en winkeltjes. Je kunt eigenlijk nauwelijks over de voetpaden lopen, want die zijn ingenomen door de winkeliers om hun waren uit te stallen. En zoals gebruikelijk in Singapore: overal kun je eten. Het is een heel kleurrijke wijk, waar je je ogen uitkijkt. Onderweg stoppen we nog voor een Indiase lunch, voor we onze weg vervolgen. We komen ook nog langs het Takka Center, net als in Chinatown een soort parkeergarage vol met eetkraampjes en semi-vaste winkeltjes/kraampjes. Little India is met afstand de leukste wijk die we bezocht hebben. En (net als Kampong Glam) ook de meest authentieke wijk die we gezien hebben. Chinatown is bijvoorbeeld rete-toeristisch, maar Little India is een echt authentieke  Indiase gemeenschap.

Na een paar uur de kleurrijke wijken te hebben bezocht in de hitte van Singapore is het mooi geweest: de rest van de middag gaan we afkoelen in en naast het zwembad van het hotel. En da’s prima gelukt!

Gardens by the Bay

Gardens by the Bay

Rond een uur of zes gaan we weer op pad. Deze keer naar de Gardens by the Bay. Dit enorme park ligt naast het nieuwe Marina Bay Sands hotel en is ook nog een heel nieuw park. Het idee achter het park is om de essentie van Singapore als voorname tropische tuin stad te benadrukken: de perfecte omgeving om te wonen en werken en daarmee een voorname wereldstad te zijn. Jaja, een mond vol. Het komt er op neer dat er een enorme tropisch tuin is aangelegd. Een compleet park dus. Met allerlei meertjes waar je onder de grond kunt kijken hoe zo’n meer eruit ziet, koepels die bv een jungle bevatten, maar iedereen komt toch vooral ’s avonds voor de enorme supertrees: ‘bomen’ van zo’n 16 etages hoog. Helemaal van staal, maar rondom de ‘stam’ wel begroeid. En helemaal voorzien van verlichting. En dat geeft ’s avonds een fantastisch effect. Zeker bij de licht- en muziek show die 2 keer per avond plaatsvindt.

Nieuw: een hotel en een park

Nieuw: een hotel en een park

Na een uurtje of twee rondgelopen te hebben en ons te hebben vergaapt aan het park en toch vooral de supertrees is het tijd voor (verlaat) diner. We besluiten in het Marina Bay Sands te gaan eten en komen uit bij Carnivore. Een Braziliaans restaurant. Heerlijk gegeten!  En uiteindelijk wandelen we rond half 11 terug over de boardwalk langs de baai (tegenover de skyline van Singapore) en blijven ons verbazen over Singapore. Wat een heerlijke stad is dit. Zoveel te zien en zoveel te doen. We hebben misschien maar 5% gezien en nog minder gedaan van wat er te beleven is. We vonden 3 dagen al kort, maar 5 dagen is nog steeds veel te weinig. Gelukkig hebben we morgen nog: we vliegen morgen pas rond middernacht terug naar huis, dus hebben nog een volle dag Singapore over!