We zijn inmiddels een paar dagen op Sulawesi. In het uiterste noorden, aan de kant van de Lembeh Strait. Onder duikers staat dit gebied bekend als de hoofdstad van het zogenaamde ‘muck’ duiken: wroeten in het zand op zoek naar dat bijzondere beestje.
Om de een of andere reden is dit gebied gezegend met een enorm aantal heel bijzondere beesten. Met name het kleinere (micro) onderwater leven. Geen haaien hier. Maar wel ghost pipefish, coconut octopus, hairy frogfish, wonderpus, bobbit wormen, etc. Er is dan ook niet zoveel koraal, maar wel veel duiken op zanderige bodems. Er is wel wat koraal om sommige duiksites, maar het is allemaal niet heel erg bijzonder. En de meeste duikers komen voor dat zand. Want hier vind je al die bizarre en bijzondere beesten!
De dagen zelf verlopen allemaal hetzelfde:
- 06:30 – Opstaan
- 07:00 – Ontbijt (de avond vantevoren aangeven wat je wil eten)
- 08:00 – Klaarstaan voor de eerste duik
- rond half 10 (soms wat later) weer terug bij de duikbasis: er staat koffie/thee en een snack klaar
- 11:00 – Klaarstaan voor de tweede duik
- 13:00 – Lunch (bij ontbijt bestellen)
- 14:30 – Klaarstaan voor de 3e duik
- Daarna varieert het: of meteen nadat we terugkomen een duik maken op het huisrif en als je een nachtduik wil doen met gids en/of boot: 17:30 klaarstaan
- Vanaf 19:00 (bij ontbijt bestellen). De nachtduikers komen meestal een uur later
- Tussen 20:30 en 21:30 liggen we steeds in bed. Moe maar voldaan, zoals ze zeggen.
Wil je nog meer duiken: geen probleem. Gewoon even doorgeven.
Toen wij aankwamen waren er nog 8 andere gasten, inmiddels nog maar 6. En morgen vertrekken er 4 gasten. Dus dan zijn alleen wij en Jan (Hollander) en Ingrid (Duitse) uit Hamburg er nog. Een stel van midden 50. Nieuwe gasten komen maandag, maar dan vertrekken wij naar Bangka. M.a.w.: het weekend is het bijzonder rustig en duiken we steeds met 1 gids per stel (ieder een eigen boot !). Erg lekker.
Het duiken gaat allemaal heel relaxt. De bootjes zijn wat klein, maar er kunnen/mogen dan ook maar 4 duikers op (plus 1 of 2 duikgidsen en de kapitein). Je duikt nooit met meer dan 4 personen (plus gids) en dat is wel heel erg lekker. Daarnaast is het zo dat er een gentlemen’s agreement met alle duikoperators, dat er nooit meer dan 8 duikers op een duiksite aanwezig zijn.
Een ander voordeel van Black Sand is dat ze precies tussen alle duiksites inzitten! We hoeven dus nooit meer dan 15 minuten te varen, soms maar 2-3 minuten. En onder water is het al net zo relaxt: geen maximum duiktijd, anders dan de hoeveelheid lucht in je tank. Ja, je leert dat je met max 50 bar moet bovenkomen, maar hier zeggen ze: zolang er nog lucht in je fles zit kun je duiken. Iedere duik eindigt rond de 3-5 meter, dus je kunt ook in een keer zo naar boven. Tot nu toe duiken we gemiddeld steeds zo’n 60-70 minuten en dan hebben we nog tussen de 30-80 bar over, afhankelijk van het duikprofiel. We gaan nog wel proberen om een keer 90 minuten te halen op een normale duiksite.
En we hebben na een paar dagen al zo enorm veel gezien! Verschillende octopussen, allerlei frogfish (hairy, micro (zo groot als de nagel van je pink), monsters (zo groot als een basketbal), wit, geel, rood, enz.), tientallen verschillende naaktslakken, mantis garnalen, parende schorpioenvissen, ghostpipefish, cuttlefish, heel veel verschillende krabjes en kreeftjes, hermietkrabben, bobbit wormen (rare, enge beesten), enzovoorts. En we zijn nog lang niet klaar.
Nu weer verder met de foto’s bewerken. Die komen in een latere post wel aan de beurt.